Di mana suami Allahyarham Fazlina?

 بسم الله الرحمن الرحيم


AMPANG JAYA - Polis percaya seorang lelaki yang merupakan suami kepada Fazlina Ahmad, 39, yang mayatnya ditemui dalam keadaan terikat di dalam almari rumahnya berada dalam keadaan tertekan sejak menjadi orang buruan.
Kali terakhir Mohafri Mohamed, 37, dilihat ialah di kawasan Stesen Kereta Api Rawang sambil membawa sebuah beg galas dalam keadaan cemas.
Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan berkata, lelaki yang bekerja sebagai pengurus sebuah syarikat katering itu tidak mempunyai banyak wang ketika melarikan diri.
"Kita dimaklumkan dia hanya membawa RM100 ketika melarikan diri dan sebab itu polis yakin dia masih berada di sekitar Lembah Klang.
"Tambahan pula, dia tidak mempunyai ramai rakan yang membolehkannya bersembunyi atau meminta bantuan. Kita meminta ahli keluarganya menghubungi polis jika mempunyai maklumat mengenai lelaki itu atau memujuknya datang menyerah diri," katanya di sini semalam.
(Dipetik dari Kosmo, 3 Januari 2010)
*********************************************************************
Hari ini macam-macam kes berlaku... Akhir zaman la kata kan... Mudah-mudahan Allah memberi hidayah kepada suaminya menyerah diri kepada pihak berkuasa. Apa hendak ditakutkan kalau tidak bersalah??? Ini bukti suaminya bersalah... Saya tidak berniat hendak menghukum siapa salah??? Siapa betul??? Saya tidak layak... Saya bukan mengambil bidang perundangan pun... Kita serah kepada yang pakar... Mesti ada bukti yang kukuh untuk menjatuhkan hukum seseorang... Tetapi dalam kes ini, saya minat untuk mengupas satu masalah iaitu perkara-perkara yang menghalang perwarisan ( ممنوع من الإرث ) :


1. Perhambaan ( رق )
2. Pembunuhan ( قتل )
3. Perbezaan agama ( اختلاف الدين )


Ini merujuk kepada syair ar-rahabiyyah ( الرحبية ) yang saya sebutkan tentang perkara-perkara yang menghalang perwarisan. Dalam kes tadi, sekiranya si suami disabitkan salah dan membunuh isterinya. Maka, harta si isteri... Suami tidak dapat sebab membunuh isterinya.
Sekian...
والله تعالى أعلم

0 comments: